Op zoek naar geluk? Zet je denkknop eens uit en voel!

“Ik kan niet zeggen dat ik iets tekort kom, geen idee geen benul wat de smaak van honger is. Als ik geen zin heb om te koken dan loop ik even naar de markt voor een moot gebakken vis. Toch wou ik dat ik net iets vaker, iets vaker simpelweg gelukkig was.”

 

Komen de woorden bekend voor? Dat kan kloppen. In 1988 scoorde Rene Froger een dijk van een hit met het lied “Alles kan een mens gelukkig maken”. De strekking is simpel: je hebt alles toch zoek je nog geluk. Nog steeds een actueel onderwerp, ook in mijn praktijk. Ervaar je regelmatig het gevoel: is dit het nu? Lees dan zeker dit blog.

 

Op zoek naar geluk?

 

Wat is geluk eigenlijk?

Geluk is een emotie. Een gevoel. Je bent tevreden met het NU. Er is geen psychisch lijden; geen angst of zorgen voor de toekomst en geen verdriet of schuldgevoel over het verleden.

 

Valkuil: je merkt geen kleine dingen meer op

Geluk zit niet in materiële dingen. Natuurlijk, die spiksplinternieuwe auto met alle toeters en bellen geeft je zeker een week of zes een gelukzalig gevoel. En dan? Dan is het gewoon geworden. Geluk zit in het NU. In het zien van de glimlach van je partner of je kind. In het voelen van de zon en de wind op je huid. In het proeven van een sappige aardbei. In het ruiken van zelfgebakken appeltaart. In het horen van een prachtig muziekstuk.

 

Vaak leven we zo gejaagd, dat we deze momenten niet opmerken. Want onze focus ligt er niet op. We jagen zo op geluk, dat we vergeten dat het voor onze neus plaatsvindt. Daar is zelfs een term voor.

 

Inattentional blindness

Laten we met een kleine test beginnen. Test je geheugen en tel in het onderstaande filmpje hoe vaak het team met de witte shirts de bal overspeelt. Ga er maar even goed voor zitten. Het filmpje duurt 1 minuut en 40 seconden.

 

 

Inattentional blindness is het onvermogen om iets onverwachts waar te nemen in je directe blikveld, wanneer je bezig bent met een andere taak die jouw aandacht vergt. Je hersenen filteren onbelangrijke dingen uit je aandacht zodat je kunt focussen op de taak waar je mee bezig bent. Daarom neem je niet alles in je blikveld waar.

 

De oplossing: leef je leven opmerkzaam. Focus je op geluk in het NU en ervaar al die prachtige momenten op een dag.

 

Uit de praktijk

Man, succesvol vermogensbeheerder, jaartraject

Ondanks een materieel rijk en succesvol bestaan, mist hij “iets”. Hij voelt zich leeg en niet gelukkig. Inmiddels hebben we ontdekt dat zijn succes gerelateerd is aan bewijsdrang. In zijn jeugd zei zijn moeder vaak: “dat lukt je toch niet.” Die woorden brachten beschadiging. Want wat hij nu ook doet, het is nooit goed genoeg. Dus viert hij zijn successen niet. Wat heb je aan succes als je dat niet viert? En is materiële rijkdom genoeg als dat een leven met beperkte emoties kost? Wat brengt wel echt geluk? 

 

Vrouw: onderneemster, halfjaar traject

Haar probleem: “ik groei niet en mijn bedrijf ook niet. Ik sta stil en doe niet genoeg." Haar belemmerende overtuiging is dat niets doen vreselijk is. Inmiddels hebben we ontdekt dat deze overtuiging niet van haar is, maar van haar moeder. Toch zit ze ermee. Er verandert niets. Ze staat stil. Maar is dat wel zo? Is er echt niets veranderd? Of denkt ze dat alleen?

 

Valkuil: je merkt geen veranderingen op

Veranderingen gaan vaak geleidelijk. En als je niet op veranderingen let, ontstaat de overtuiging dat er niets veranderd. Hoe hard je ook je best doet. Onthoud: er is altijd beweging. De aarde draait dagelijks met een snelheid van 1.670 km/h om haar as. Dus om écht stil te staan, moet je best hard lopen. En dan hebben we het nog niet eens over alle cellen in je lichaam, ook continu in beweging.

 

Maar we leven zo onderweg naar morgen, dat we veranderingen niet waarnemen. Ook daar is een term voor.

 

Change blindness

Mogelijk heb je deze video al eens voorbij zien komen. Maar kijk nog een keertje. Volg de instructies in de video.

 


Change blindness is het onvermogen om een verandering in je visuele omgeving op te merken. Je richt je aandacht op één ding en de rest filteren je hersenen er weer uit. Dit experiment moet je thuis maar niet uitvoeren, geloof me maar op mijn woord. Als je een kikker in een bak met water zet, voelt het kikkertje zich prima. Ook als je langzaam de temperatuur van het water verhoogt. De kikker merkt deze verandering niet op. Waarom? De kikker is gestopt met voelen.

 

Zet die denkknop uit, zet je voelsprieten aan!

Zo is het ook met mensen. In onze huidige tijd zijn we teveel bezig met ons verstand en te weinig met ons gevoel. Het verstand is verbonden met ons ego. Dat maakt dat we kiezen voor de quick fix: het moet beter, sterker, duurder. We kiezen voor “hebben en willen” en vergeten “zijn”. Daarom resoneert ons gedrag niet meer in ons lichaam en zijn we dus niet synchroon met onze omgeving.

 

Zo oefen je jouw voelsprieten

Met onderstaande simpele oefening, train jij je voelsprieten. Doe de oefening iedere dag. Je investeert dagelijks vijf minuten en krijgt er een boel geluk voor terug.

 

De oefening

  • Ga ongestoord ergens zitten.
  • Sluit je ogen.
  • Ontdek hoe je je voelt op dit moment.
  • Hoe voelt je lichaam?
  • Voel je ergens een pijn of een kriebel, stuur je adem naar die plek.
  • Op welke plek voel je je prettig.
  • Laat je gedachten maar komen, observeer ze, oordeel niet.
  • Zeg hardop welke vorm je hart heeft.
  • Voel nu je hart kloppen in je lichaam.
  • Had je hart een puntige vorm? Maak je hart weer rond met je gedachten.

 

Deze oefening leert je te vertrouwen op je gevoel. Zodat je waarneemt wanneer het niet meer prettig voor je voelt. Zodat je een keuze hebt om van omgeving te veranderen. Zodat je synchroon bent met jezelf. Wees je bewust dat je gemoedstoestand een keuze is.

 

Meer begeleiding nodig?

Wil je ontdekken wat nu precies jouw passie is? De zingeving van jouw leven ontdekken? Zodat je iedere dag een vervuld en gelukkig leven leidt? Geef je op voor het halfjaar traject ImpactCoaching Zingeving.

 

 

Op zoek naar geluk?

 

Maak een afspraak en leef een leven vol glans en kleur

 

Ga terug Schrijf reactie

^ Naar boven