Hooikoorts? Hypnotherapie helpt!

Het voorjaar is aangebroken. De dagen zijn weer langer dan de avonden. De zon straalt sterk en energiek. En alles komt weer in bloei. Wat een prachtig seizoen. Tenminste… als je geen last van hooikoorts hebt. Want dan betekent de komst van het voorjaar: niezen, snotteren, brandende en jeukende ogen of jeuk aan je gehemelte. Dat verstoort de voorjaarspret behoorlijk!

 

Hooikoorts? Hypnotherapie helpt!

 

Hooikoorts, wat is dat eigenlijk?

Hooikoorts is een pollenallergie. Dat verklaart gelijk de andere benaming; pollinose. De medische term voor hooikoorts is: seizoengebonden allergische rhinitis. Hooikoorts is een allergie die opsteekt in het voorjaar en de zomer, de tijd dat planten hun pollen en stuifmeel verspreiden.

 

In de media verschijnen berichten dat inmiddels 20 % van onze bevolking last heeft van hooikoorts en dat dit aantal drastisch groeit. NRC noemt dit een ongefundeerde uitspraak, daar onderzoekgegevens naar hooikoorts in Nederland ontbreken. Daar komt in ieder geval verandering in door het vijfjarig hooikoortsonderzoek van de Hogeschool Leiden.

 

Wat zijn de symptomen van hooikoorts?

Hooikoorts veroorzaakt vooral zichtbare symptomen aan neus en ogen. Maar ook een piepende ademhaling, hoesten of kortademigheid kan door hooikoorts veroorzaakt worden. En dit alles is behoorlijk ingrijpend op de kwaliteit van leven. Zo hebben hooikoortspatiënten last van:

 • Vermoeidheid;
 • Slaapproblemen;
 • Hoofdpijn;
 • Concentratiestoornissen;
 • Verminderde prestaties.

 

Hoe ik met mijn hooikoorts omging

Ik heb er jarenlang last van gehad. In één woord: verschrikkelijk. Het aanhoudende gesnotter en genies zorgde ervoor dat ik altijd een toiletrol bij me had. Wel dat hele zachte drielaagse toiletpapier om te voorkomen dat mijn neus ook nog eens schraal werd. Mijn ogen jeukte en brandde zo erg, dat ik vaak niet in staat was om auto te rijden. En bij de gedachte aan de jeuk aan mijn gehemelte, krijg ik nog rillingen. Ik at dan van die harde biscuitjes, zodat ik met het biscuitkruim kon “krabben”.

 

Natuurlijk heb ik ook Allerfree geslikt en de goedkopere merkloze varianten, die bij mij in ieder geval voor een beter resultaat zorgde. Het verminderde mijn klachten, maar ik bleef last houden.

 

Hoe ik van mijn hooikoorts afkwam

In de hypnotherapie beschouwen we een allergie als gedrag. Want je lichaam reageert op stoffen. Op iets van buiten. Terwijl die stoffen op zich helemaal niet schadelijk hoeven te zijn. Wat mij ook opviel, was dat ik aan zee tijdens de vakantie nooit last had van hooikoorts. Echt nooit. En al zeggen ze dat zeelucht minder pollen bevat, ze zijn er wel.

 

Een aantal jaren geleden vroeg een collega op ik zijn MP3 niet eens wilde proberen. Nou, dat wilde ik natuurlijk wel. Wat had ik te verliezen? Ik heb de MP3 twee keer geluisterd. Op maandag en twee dagen later op woensdag nog een keer. En toen ben ik letterlijk met mijn neus boven de pollen gaan staan. Ik snoof ze op en… er gebeurde helemaal niets! Wat fantastisch. Hooikoorts was voor mij verleden tijd. Het is jaren weggebleven. En toen het weer opstak, heb ik opnieuw de MP3 geluisterd en opnieuw ben ik zonder klachten.

 

De verklaring

Natuurlijk ben ik enthousiast over deze techniek. Het heeft mij tenslotte van mijn klachten afgeholpen. Er is namelijk altijd een positieve intentie gekoppeld aan gedrag. Je helpt iemand bijvoorbeeld in de hoop zelf ook geholpen te worden of omdat jij je daar goed voelt. Bij mij bracht hooikoorts rust in mijn leven. Want ik kon niet meer functioneren. Mijn lichaam zorgde er dus voor, dat ik, gedwongen door de hooikoortsklachten, rust nam.

 

Dat verklaart voor mij ook, waarom ik tijdens vakanties aan zee geen last had van hooikoorts. Die rust, die was er al. Dus mijn lichaam hoefde niet te reageren en koppelde de pollen niet langer aan stress. De allergie zat in mijn hoofd. Mijn lichaam was niet allergisch voor pollen of stuifmeel. Mijn lichaam was allergisch voor de antilichamen die mijn lichaam aanmaakte als het pollen of stuifmeel binnenkreeg.

 

Onderzoek eens bij jezelf

Ik adviseer je om jezelf de volgende vragen te stellen.

 • Wanneer kreeg je hooikoorts?
 • Wat gebeurde er in je leven rond die tijd?
 • Wat levert hooikoorts je op? Is dat rust? Had je dat toen nodig toen de hooikoorts begon?

Neem gewoon de tijd om de antwoorden te ontdekken.

 

Tips ter verlichting van je hooikoortsklachten

Ik noemde er al twee, en deel graag mijn persoonlijke tips om je hooikoortssymptomen te bestrijden:

 • Gebruik zacht papier om je neus te snuiten, dit voorkomt dat je neus schraal wordt.
 • Smeer je neus voor het slapen gaan in met een verzorgende crème.
 • Probeer zo min mogelijk in je ogen te wrijven. Dit verergert je klachten.
 • Neem liever een oogdouche. Dat gaat heel simpel met bijvoorbeeld een klein plastic waterflesje dat je vult met water. Plaats de flesopening rond je oog en knipper met je oog, zodat het water je oog spoelt.
 • Sluit ramen en deuren om te voorkomen dat de pollen in huis komen.

 

Andere tips:

 • Draag een zonnebril om je ogen te beschermen.
 • Smeer vaseline om je neus.
 • Douche voor het naar bed gaan om de pollen uit je haar te wassen.
 • Plan buitenactiviteiten voor 10:00.

 

Mijn beste tip:

Probeer net als ik de MP3. Voor de prijs hoef je het niet te laten, want de aanschaf kost je minder dan vier doosjes Allerfree. Bij mij werkte het fantastisch. Dat gun ik jou ook. En lukt het onverhoopt niet om van je hooikoorts af te komen met de MP3? Dan help ik graag met mijn ruime ervaring en vraagtechnieken jouw hooikoortsallergie te bestrijden. Meestal is dit in slechts 3 sessies geklaard. Bovendien wordt de aanschafprijs van de MP3 in mindering gebracht! 

 

Dus, wil jij -net als ik- van je hooikoorts af? Koop de MP3. Na ontvangst van je betaling kun je het bestand gelijk downloaden. 

 

 

Afscheid nemen van je hooikoorts? 

 

Koop je MP3

 

 

Ga terug Schrijf reactie

^ Naar boven